Bezpečí domova

10 zásad pro bezpečí domova, podezřelé osoby, doporučené rady

10 zásad pro bezpečí domova

1. Zamykejte vchodové dveře!

Nenechávejte odemčené, nebo dokonce otevřené dveře ani v případě, že jste v dosahu. Klíče neschovávejte poblíž dveří (pod rohožkou, květináčem, na parapetu apod.).

2. Neotvírejte, dokud nevíte, kdo je za dveřmi!

Investovat do panoramatického kukátka se rozhodně vyplatí, ať hned vidíte, kdo za dveřmi stojí. Výborný pomocník je i pojistný řetízek na dveřích. Ochrání vás, i váš majetek.

3. Nepouštějte do bytu osoby, které neznáte!

Spoustu záležitostí můžete vyřídit i před domem, či na chodbě. Jako důvod, proč daného člověka nepouštět do domácnosti, můžete použít nevinnou výmluvu (návštěva, malování apod.). Řekněte, že se vám nyní schůzka nehodí a na domluvený termín příští návštěvy mějte s sebou např. člena rodiny nebo souseda.

4. Přesvědčte se, zda příchozí osoba je opravdu tou, za kterou se vydává!

Vyžádejte si doklad, který příchozí osobu opravňuje k úkonům, kvůli kterým přišel (např. odečet vody, elektřiny, plynu apod.). Také v případě podezření požadujte telefonní číslo na jeho nadřízeného a ověřte si totožnost osoby, která je u vás.

5. Nenechávejte cizí osoby v domácnosti samotné!

Pokud je nutné, aby osoba vstoupila do domácnosti, umožněte jí pohyb pouze v nezbytně nutných prostorech (místo, kde se nachází vodoměr či ostatní měřidla). Nenechávejte tuto osobu ani na chvíli samotnou.

6. Nepouštějte do domácnosti více cizích osob najednou!

Pokud je příchozích osob více, požádejte je, aby počkali venku. Vy se tak budete moct plně věnovat pouze jedné osobě uvnitř.

7. Nesnažte se být dobrým hostitelem za každou cenu!

Pokud by nabídka přípravy čaje či kávy měla znamenat opustit místnost, kde se příchozí osoba vyskytuje, nenabízejte toto pohoštění. Pokud by si o to sama osoba požádala, vyzvěte ji, ať vás doprovodí do kuchyně. Nenechávejte v žádném případě cizí osobu samotnou ve vaší domácnosti, a to ani na chvilku.

8. Neprozraďte domácí skrýše cenností!

Pokud jste již přes dveře zjistili, že budete potřebovat doklady nebo peníze, vždy si tyto věci připravte do rukou dříve, než vpustíte cizí osobu do domácnosti. V žádném případě nesmíte dopustit, aby cizí osoba znala skrýše, kde máte uložené doklady, hotovost, cennosti apod. Větší finanční obnos doma raději vůbec nenechávejte. Pokud však hotovost doma potřebujete v jistém obnosu mít, hodí se ji rozdělit do několika např. obálek a ty pak uložit odděleně.

9. Požádejte souseda o pomoc!

Máte-li možnost, požádejte souseda o přítomnost vašemu jednání. Budete mít pocit bezpečí a cizí osobu společně „lépe ohlídáte“.

10. Co je psáno, to je dáno!

Pokud získáte pochybnosti o osobě, která vás právě navštívila, zapište si hned datum a čas návštěvy, také za jakou firmu vystupovala a nezapomeňte na základní údaje o popisu osoby – pohlaví, věk, účes a barva vlasů, přízvuk, oblečení, zvláštní znamení apod. Vždy můžete volat bezplatně tísňovou linku Policie ČR na čísle 158.

Doporučené rady:

  • Nedávejte najevo, že žijete osaměle. Na zvonek či dveře nepište „Nováková“, ale „Novákovi“. Pokud necháváte boty přede dveřmi, sežeňte si starší pánské boty a dejte je mezi ty vaše.
  • Nesdělujte nikomu cizímu, že v domácnosti žijete sami. Můžete případně sdělit, že u vás dost často přespává třeba vnuk nebo jiný příbuzný. Zároveň nikomu nesdělujte vaše pravidelné aktivity, jako jsou návštěvy lékaře, nákupy apod. Mohlo by to vést například k pokusu o vloupání.
  • Bydlíte-li v rodinném domě a máte branku, vždy ji zamykejte. S případnou nečekanou návštěvou pak hovořte pouze přes plot.Není na škodu si pořídit cedulku “Pozor pes”, tato maličkost dokáže odstrašit nejednoho troufalce.
  • Veškeré úřady a veřejné instituce používají pro platby bezhotovostní převody. Pokud vám bude někdo tvrdit, že vám nese přeplatek za elektřinu nebo např. sociální dávky, jde o podvod.
  • Pokud si od neznámého návštěvníka necháte předložit průkaz, ještě neznamená, že je to opravdu pracovník dané firmy, za kterého se vydává. Padělat tyto průkazy je velmi snadné. Řekněte mu, že zavoláte na Policii, abyste se ujistili. V případě, že se jedná o podvodníka, bude vám to vymlouvat, nebo rovnou uteče. Pokud je průkaz pravdivý, případná kontrola od Policie mu vadit nebude. Vy na to máte právo a raději zažít planý poplach než se nechat vykrást. Pohyb podezřelých osob nahlaste, i když je odmítnete, můžete tím zachránit třeba vašeho souseda.