Léky, aneb jak ušetřit a nešidit zdraví 

Pořízení léků se občas může vcelku prodražit, obzvlášť pokud se jejich užívání stalo vaší každodenní rutinou. Pojďme si přiblížit pár tipů, jak ušetřit, a přitom nešetřit na svém zdraví.

1. Udělejte v lécích pořádek

Lékárnička překypuje hromadou léků, které už ani nevíte, na co máte? Praktik napsal tohle, diabetolog toto, internista tohle. Máte několik variant prášků proti bolesti? Co když některé prášky užívané pospolu Vám nedělají dobře, či stav zhoršují? Udělejte si v tom pořádek a prokonzultujte jednou za čas své léky se svým praktikem, odborníkem, který Vám léky kdysi předepsal, či doporučil anebo se zeptejte lékárníka. Možná zjistíte, že některé léky již užívat nemusíte, jiné mají podobné či stejné složení a třeba za zhoršením určitých obtíže může špatná kombinace nově nasazených léků s těmi starými. Nebojte se zeptat odborníků.

2. Nakupujte na e-shopu nebo v nemocniční lékárně

Nákup léků v e-lékárně může být výrazně levnější než samotná koupi v kamenné prodejně. Někdy narazíte i na garantované dopravy zdarma a při troše hledání, se dá opravdu uspořit již hezká suma peněz. Stejně tak se vyplatí vyčkat frontu v lékárně v nemocnici. Léky zde bývají dostupnější, a to nejen finančně, ale i prakticky.

3. Akce a slevy

Stejně jako potravinové řetězce, tak i lékárny mají výhodné akce. Vyplatí se pohlédnout leták vaší oblíbené lékárny a sledovat a porovnávat akce. Pokud víte, že lék, či daný přípravek budete užívat dlouhodobě, tak se vyplatí investovat do většího balení.

4. Zeptejte se na generika

Generika jsou léky, či přípravky, které obsahují stejnou aktivní a účinnou látku jako originálně předepsaný lék/ přípravek, přičemž mají stejnou podávanou formu. Bývají často výrazně levnější. Předpis generika může na vyžádaní vydat lékař, pokud jej daný lék má a je schválený od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V případě volně prodejných léků se nebojte zeptat lékárníka na možné varianty se stejnou léčivou / účinnou látkou.

5. Zvolte jinou formu stejného léku

Někdy se může stát, že Vám dělá problém polykání velkých tablet. Někomu zase nevyhovují kapičky. Pro tento fakt kolikrát přestanete užívat léky, které by vám jinak pomohly a snažíte se hledat jiné varianty nebo například velké léky půlíte a drtíte. Zkuste si místo tablet vyžádat jinou formu neb některé léky se ani drtit nesmí a často tak škodíte nevědomky sami sobě. Například místo prášku na bolest, můžete užít i lokální krém. Místo zavádění krému, zase využít měkké kapsle… Nebojte se zeptat a říct si o to, co Vám vyhovuje.